Interview Ashley Marriott - Women in Tech

Home » Interview Ashley Marriott - Women in Tech

Op 7 juli houden we de allereerste Women in Tech-conferentie, georganiseerd door Meet Berlage. Deze conferentie wil een open forum bieden waarin vrouwen in staat zijn om te netwerken, hun kennis zowel binnen als buiten hun expertise uit te breiden en hun ervaringen met elkaar te delen. Omdat dit de eerste conferentie van Women in Tech is in de Beurs van Berlage, besloten we Ashley Marriott, een van de oprichters, te interviewen.

Beurs van Berlage: Hallo Ashley, kunt u ons iets over uzelf vertellen?
Ashley Marriott: Mijn naam is Ashley Marriott, ik ben een Amerikaanse expat die hier in Amsterdam woont. Ik ben opgegroeid in Californië en Mexico en verhuisde 10 jaar geleden naar Europa, sindsdien woon ik in Luxemburg, België, Duitsland en Nederland. Ik heb mijn bachelorstudie aan de Rijksunversiteit Groningen in de Toegepaste Linguïstiek afgerond en ben mijn master aan de Universiteit van Amsterdam begonnen in Taal en Onderwijs. Ik werk momenteel hier bij Meet Berlage als hostess en Community Manager. Hoewel mijn hoofdspecialisatie talen is, werk ik ook in een zeer door mannen gedomineerde industrie. Als zodanig heb ik grote interesse in het machtigen van vrouwen om te slagen in hun respectieve vakgebieden.

Beurs van Berlage: Wie zijn jou rolmodellen?
Ashley Marriott: Ik zou niet zeggen dat ik iemand in het bijzonder heb die ik verafgood. Ik heb echter veel respect voor mijn moeder, ze heeft me opgevoed als alleenstaande ouder en ervoor gezorgd dat ik een gecultiveerde opvoeding heb gehad die altijd nieuwsgierigheid heeft aangemoedigd.

Beurs van Berlage: Wat is de reden om Women in Tech te organiseren?
Ashley Marriott: Zoals ik al eerder zei, hoewel mijn expertisegebied niet technologisch specifiek is, werken sommige van mijn beste vrienden in de door mannen gedomineerde technologie-industrie en ik heb gezien hoe het een zware strijd voor hen was geweest om zichzelf te vestigen, de juiste hulpmiddelen te vinden en hoe ze de nodige vaardigheden kunnen bemachtigen voor hun gebieden. Ik wilde een evenement organiseren dat een open forum bood voor vrouwen (en mannen!) Om actief met elkaar samen te werken op een level playing field, om een dialoog te openen om vrouwen in staat te stellen hun vaardigheden te verbeteren en netwerkmogelijkheden te bieden.

Beurs van Berlage: Wat is het doel van Women in Tech?
Ashley Marriott: De allereerste Women in Tech-conferentie, georganiseerd door Meet Berlage, wil een open forum bieden waarin vrouwen in staat zijn om te netwerken, hun kennis uit te breiden, zowel binnen als buiten hun vakgebied, en hun ervaringen met elkaar te delen. Zorgen dat vrouwen toegang krijgen tot, controle over en het vermogen om de toekomst van technologie te creëren en vorm te geven, vormen de kern van onze visie. Op deze manier hopen we de interactie te vergemakkelijken en netwerkmogelijkheden te stimuleren voor vrouwen, zowel in de tech-industrie als voor vrouwen die op zoek zijn naar hun basis.

Beurs van Berlage: Waarom is het congres belangrijk? En in hoeverre gaat dit hand in hand met feminisme, dat populairder is dan ooit?
Ashley Marriott: Deze conferentie is belangrijk omdat deze verschilt van de grotere evenementen in de RAI, bijvoorbeeld door de omvang te beperken tot een betere en meer organische sfeer die netwerkmogelijkheden bevordert en ervoor zorgt dat elke deelnemer zich opgenomen voelt en in staat is om het meeste uit de workshops te halen. Ik denk dat feminisme te vaak wordt geassocieerd als een slecht woord, feminisme is meer dan iets over gelijkheid en door vrouwen de middelen en vaardigheden te geven die ze nodig hebben om te slagen in het gebied dat we het speelveld enigszins kunnen egaliseren. Het evenement staat open voor mannen en vrouwen en we moedigen mannen aan om deel te nemen en hun steun te betuigen aan de getalenteerde vrouwen om hen heen.

Beurs van Berlage: Is het de bedoeling dat dit congres eenmaal, of meer dan eens (misschien zelfs internationaal) wordt gehouden?
Ashley Marriott: Idealiter zou ik willen dat dit een jaarlijks evenement wordt of misschien zelfs een tweejaarlijks evenement.

Beurs van Berlage: Wat is uw eigen ervaring als een Woman in Tech?
Ashley Marriott: Hoewel ik mezelf niet als een vrouw in de technologie zou beschouwen, ben ik bekend met hoe het werkt in een door mannen gedomineerde werksfeer en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Ik denk dat het belangrijk is dat we als samenleving meer bewust worden van wat het betekent om een vrouw in de hele beroepsbevolking te zijn. De technische industrie is over het algemeen nog steeds een jongensclub en ik denk dat de manier van denken verandert. De beste manier om deze verandering te blijven stimuleren, is door positieve gebeurtenissen zoals deze.

Beurs van Berlage: Waarom zouden meer vrouwen in Tech moeten werken? En hoe kunnen we dit mogelijk maken?
Ashley Marriott: Vrouwen moeten het gevoel hebben dat ze kunnen werken op elk gebied waar ze een passie voor hebben. Al veel te lang hebben de bestaande maatschappelijke en onderwijssystemen vrouwen niet aangemoedigd om een loopbaan in technische gebieden na te streven. Dit is een achterhaalde en archaïsche manier van denken die geen plaats heeft in de wereld waarin we vandaag leven. Mannen en vrouwen zijn gelijken en het is onze tijd dat we allemaal ons deel doen om ervoor te zorgen dat dit feit wordt erkend en gerespecteerd.

Beurs van Berlage: De sprekers zijn allemaal vrouwen en vrouwen in de technologie worden aangemoedigd om het congres bij te wonen. Maar is dit congres exclusief voor vrouwen of kunnen mannen ook een kaartje kopen? 
Ashley Marriott: De sprekers zijn eigenlijk gemengd! We moedigen vrouwen en mannen aan om het evenement bij te wonen. Dit gaat over empowerment van vrouwen en de beste manier om dat te doen, is door de steun van onze mannelijke tegenhangers. Vrouwen in alle stadia van hun carrière, of ze nu in een technische functie bij een technologiebedrijf zijn of anderszins, worden uitgenodigd om deel te nemen. Leiders in hun geselecteerde sectoren zullen hun reizen, leiderschapsstrategieën en inzichten delen. We nodigen iedereen uit om een hele dag te komen genieten van workshops, toespraken en geweldige mogelijkheden om authentieke relaties op te bouwen en zich professioneel te ontwikkelen.

Beurs van Berlage: Ondervertegenwoordiging van vrouwen in Tech is erg hoog, in hoeverre denkt u dat dit congres zal helpen om dit probleem op te lossen / op de kaart te zetten?
Ashley Marriott: Ik heb geen illusies dat dit een baanbrekende gebeurtenis zal zijn, ik wil gewoon de deuren openen voor vrouwen en de basis leggen voor toekomstige interacties tussen vrouwen in dezelfde sector of vrouwen die op zoek zijn naar een nieuw vakgebied.

Beurs van Berlage: Een van de pijlers van dit congres is: niemand voelt zich buitengesloten bij Women in Tech. Waarom is dit de belangrijkste pijler?
Ashley Marriott: Bij deze grotere evenementen gebeurt het te vaak dat mensen alleen rondlopen en ook geen interactie met iemand hebben omdat ze te verlegen zijn of omdat ze van de ene workshop naar de volgende sprekende gebeurtenis haasten. Het achterblijven van 'niemand' is gecentreerd op het idee dat iedereen de sociale verantwoordelijkheid voor elkaar op zich neemt en daardoor zorgt dat zelfs diegenen die misschien te verlegen zijn om zelf actief op zoek te gaan naar informatie.

Beurs van Berlage: Hoe denk je dat de toekomst van vrouwen in technologie eruit ziet?
Ashley Marriott: In een ideale wereld zou ik hopen dat de toekomst voor vrouwen in de technologie er een is die open, bemoedigend en vol kansen is. Ik hoop dat jonge meisjes in de toekomst niet alleen worden gesteund in hun interesses op technisch gebied, maar ook actief worden aangemoedigd om dit gebied verder te ontwikkelen.

Beurs van Berlage: Hoe denkt u dat dit congres de vrouwen (die het bijwonen) zal beïnvloeden? 
Ashley Marriott: Ik hoop dat iedereen die het evenement bijwoont, het gevoel heeft nieuwe kennis te hebben opgedaan, nieuwe contacten te hebben gelegd en misschien zijn netwerken heeft uitgebreid. 

Beurs van Berlage: Wanneer acht u dit congres, een succes?
Ashley Marriott: Een succes is niet echt iets dat naar mijn mening actief kan worden gemeten, maar als de aanwezigen gelukkig zijn en het gevoel hebben dat ze iets hebben bereikt, dan vind ik dat ik mijn doel heb bereikt.

Beurs van Berlage: Welk advies kan je geven aan vrouwen die in tech werken?
Ashley Marriott: Ik weet niet of ik echt advies kan geven, alleen maar aanmoediging. Als ze zover zijn gekomen en in een veld werken waar ze echt passie voor hebben, dan zijn ze al halverwege. Ik hoop dat ze bereid zijn om andere vrouwen te steunen die op zoek zijn naar de industrie en een deel van hun kennis en ervaringen met anderen delen.

  Share on GooglePlus Share on LinkedIn Share on Pinterest